Окръжен съд Хасково е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража" за 48-годишен пакистански гражданин Х.Ш., съобщиха от съдебната институция.

Мъжът е задържан на 26 ноември на ГКПП „Капитан Андреево" – ж.п. гара, на влизане в страната. Мярката му е наложена във връзка с международно издирване по изпълнение на европейска заповед за арест. Тя е издадена от Районен съдия в Магистратски съд – Шефийлд, Великобритания. Причината е сексуална експлоатация на деца, което се наказва с с лишаване от свобода до 10 години. Другата причина е, че мъжът не се е предал в ареста на съда в Шефийлд.

Съдът в Хасково е приел, че представената заповед за арест отговаря на законовите изисквания и спрямо Х.Ш. се провежда наказателно производство за извършените престъпления. Според магистратите извършеното деяние има двойна наказуемост. Обвиняемият е чужд гражданин и няма каквато и да е връзка с България. Освен това той дълго време е пребивавал в страни, които не са членове на Европейския съюз. Това налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража" като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по предаване на исканото лице.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок, допълва от съда.