Няма доказателства в полза на твърдението, че Ковид-19 губи силата си. Това обявиха експерти от СЗО, цитирани от Ройтерс. Коментарът дойде, след като лекарят на Берлускони проф. Алберто Дзангрило заяви, че новият коронавирус "повече не съществува клинично".

 

Според епидемиолога Мария Ван Керкхове от СЗО теориите на Дзангрило не са подкрепени от научни доказателства. Няма данни новият коронавирус да е отслабил силата си, нито по отношение на разпространение, нито на протичане на инфекцията. 

"С данни от повече от 35 000 пълни вирусни генома понастоящем няма доказателства за значима разлика, що се отнася до силата му", уточни Мартин Хибърд.

Дзангрило обаче отговори, че тезата му е подкрепена с цяло проучване наколегата му Масимо Клементи. Резултатите от изследването ще бъдат оповестени следващата седмица.

"Не сме казвали, че вирусът се е променил, казахме, че взаимодействието между вируса и приемника категорично се е променило", заяви Дзангрило пред Ройтерс. Според него това се дължи или на различни характеристики на вируса, които още не са идентифицирани, или на различни характеристики на заразените. Клементи е сравнил проби от вируса от пациенти с Ковид-19, взети през март, с проби, взети през май. Резултатите сочат, че взаимодействието между вируса и пациента значително е отслабнало само за един месец.