С пълно единодушие парламентът реши COVID-19 да бъде изваден от списъка на силно заразните болести, при които се налага задължителна карантина.

Дебатът обаче премина в обиди и припомняния на тежки истории от времето, в което заразата избухна. Набързо текстовете минаха и на второ четене - с подкрепа от 171 народни представители.

Костадин Костадинов от "Възраждане" видя потвърждение на поведението им преди 2 г., когато  отказваха им да носят маски. "Тогава всички бяха против, сега всички са за", коментира той отпадането на маските. "Ще подкрепим този законопроект, той на практика е наш, но закъснял. Кой ще понесе отговорност за публичното насищане в периода на т.нар. пандемия за огромната психо атака към българските граждани и увреденото обществено психическо здраве", попита той. Костадинов заподозря, че сред подсмърчащите в залата депутати без маски и сега може да има болни с COVID.

С този законопроект обаче се връщала една нормалност, смятат от "Възраждане". И поиска извинения за заплахите с чували за трупове и препълнени гробища. Никой не бива да си позволява вече, размахвайки измислени заплахи, да тероризира хора, заяви Костадинов. Ивайло Митковски от ПП-ДБ обаче го контрира, че от "измисления вирус" са загинали много хора. На вашата централа трябва да сложите паметна плоча за коронавируса, защото той ви вкара в НС, заяви депутатът.