Отменя се изискването за подписване на информирано съгласие преди поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Промяната влиза в сила от днес. Решението е взето след разговор на здравния министър с  Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

"Нейното становище бе, че няма основание да се изисква подобно информирано съгласие, както е при всички останали ваксини. Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година”, обясни д-р Кацаров.

Той припомни също, че от днес е факт и сертификатът за повторно боледуване. Всички граждани, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция и фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат или антигенен тест в Националния регистър за борба с COVID-19, вече имат възможност да изтеглят своя електронен документ през портала на Националната здравно-информационна система. Условие за това е да са изминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването.

Д-р Кацаров съобщи още, че от вторник Министерство на здравеопазването пуска открита телефонна линия за граждани относно медицинския аспект на ваксинацията.  

„Вчера гледах президентския дебат и се огорчих от казаното от проф. Анастас Герджиков. До стотинка са изплатени средствата на всички медици в лечебните заведения. Даже следващата седмица Министерския съвет ще гласува допълнителни средства за работещите на първа линия. Не е вярно също и твърдението, че в лечебните завадения няма лекарства”, посочи здравният министър.

На въпрос ще има ли проблем с доставките на тестове на учениците, д-р Кацаров отговори, че са предоставили Министерството на образованието и науката 900 хиляди щадящи теста, а до този момент са използване 50-60 хиляди.

Днес е договарянето на нова обществена поръчка, която трябва да осигури още 1 милион теста. Според мен това са достатъчно щадящи тестове на този етап, посочи той.

И подчерта, че вълната на COVID-19 вече е пречупена. „Намаляват болните и починалите за последните седмици. Ако смазваме всички мерки, които се вижда, че работят, би трябвало да очакваме да намаляват случаите и за напред. Благодарение на всичко нас и на усилията ни това се случва”, допълни д-р Кацаров.