Отнемане на шофьорската книжка при 0.5 промила алкохол в кръвта, отпадане на хартиения талон и онлайн точки - това са част от измененията на Закона за движение по пътищата, които предвижда нов законопроект. Новите текстове са писани от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” и от МВР.

Ако влязат в сила, промените ще дадат възможност на униформените да издадат наказателно постановление на място, при установяване на нарушението. Така практиката да се издава акт, а след това да се връчва друг документ ще остане в миналото. Издаването на фиша ще може да се обжалва в 14-дневен срок, пише 24 часа. Образецът му на български и английски език ще се утвърджава от министъра на вътрешните работи. 

Конкретните текстове са публикувани за обществено обсъждане, което ще продължи един месец и всички заинтересовани страни ще могат да дадат своите коментари по тях. 

Шофьорите ще имат възможност да платят глобата с 30% отстъпка, ако това стане веднага. За шофьорите има опция да платят 70% от наложената санкция в 14-дневен срок. След тези две седмици започва да тече 1 месец, в който глобата може да се плати 100%. Ако това не стане в този срок, се изпраща в НАП за принудително събиране. Освен това на портала на МВР за електронни услуги, ще се създаде възможност за плащане на глоби онлайн чрез интернет банкиране, с дебитна или кредитна карта. Остават възможностите за издължаване за нарушението на гише, чрез банкова карта, по банков път или с друг електронен платежен инструмент.

Другата голяма промяна в закона е отпадането на хартиения син талон към книжката. Контролните точки си остават, но само електронно, тъй като Пътната полиция има онлайн достъп до тях. Така шофьорите ще са длъжни занапред да носят у себе си само шофьорската книжка. Промените предвиждат и сурови наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици Книжката ще се отнема веднага, ако се окаже, че шофьорът е управлявал с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор. Същото е и за лице, което е карало след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Отнемането на свидетелството е до решаване на въпроса за отговорността на водача, но за не повече от 18 месеца, както и при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор.

Увеличават се санкциите за шофьори, които откажат да дадат проба за алкохол и наркотици и техни аналози. В момента тя е две години без книжка и 2000 лв. глоба, предвижда се срокът да е 3 години без книжка, а глобата - 3000 лв. Ако някой паркира на място за автомобили на хора с увреждания и нарушителя го няма, глобата се налага на собственика на превозното средство, а когато в свидетелството му за регистрация е вписан ползвател – санкцията е за него. Глобата, ако ползвателят е юридическо лице или едноличен търговец, е 200 лв. От 50 до 200 лв. е санкцията за паркиране в паркове, градинки, на детски площадки и тротоари и тя се начислява на собственика на превозното средство или на ползвателя на колата.

В скоро време се очаква в патрулките да бъдат сложени и ПОС терминали, на които нарушителите да могат да платят глобите с карта веднага на пътя. Финансирането за закупуване на устройствата е осигурено от Фонда за безопасност на движението. В момента се правело обучение на полицаите как да работят с ПОС терминалите.