Административният съд отхвърли жалбата му срещу община „Родопи“ за отказ  за искани данни за размера на заплатите на служителите в община „Родопи“

Община „Родопи“ спечели дело по Закона за достъп до обществена информация/ЗДОИ/ срещу жалба на Георги Цанков. Съдебният процес се гледа в Административен съд Пловдив, след отказ на община „Родопи“ да предостави информация за размера на индивидуалните брутни месечни възнаграждения на служителите в общината.

Цанков е поискал да му бъде предоставена справка за месечните заплати на работещите по трудови и служебни правоотношения. Информацията трябва да е изготвена в табличен вид, да съответства на утвърденото щатно разписание и поименно щатно разписание.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов отказва да предостави данните с мотива, че  търсената информация не касае дейността на общината и изготвянето на справка не може да се квалифицира като „обществена информация“. Освен това съдържа лични данни.

С решение 1827 от 25.10.2023 година Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Георги Цанков, като неоснователна.
„След като търсената информация не е обществена, тя не попада в обхвата на ЗДОИ…Нещо повече, намерението за получаване  на информация, определена като „лични данни“…..води до извод за инициирано от Цанков производство с цел събиране на сведения, свързани с интереси на заявителя, извън обхвата на ЗДОИ.

Георги Цанко е осъден да заплати разноските по делото за осъществената юрисконсултска защита. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.