От днес на всички гранични пунктове в страната ще се предупреждават водачите, които напускат страната, че имат неплатени глоби. Това стана ясно от изявление на премиера Николай Денков.

Според министър-председателя това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите.

Припомняме, преди дни опашки от хора, автомобили и автобуси се бяха образували на граничния пункт "Калотина", хората се оплакаха, че личните им документи са задържани от "Гранична полиция", докато не платят глобите си от пътни нарушения. Причината беше, че директорът на "Гранична полиция" е издал заповед по всички гранични пунктове на Република България да се събират глобите. 

Според премиера от днес това трябва да се промени:

"Единственото изискване, което е поставено, е да се информират съответните водачи, пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да се премине към тази акция - знаете, че голяма част от глобите никога не се събират и това не е приемливо. Но няма изискване да се плащат. Сега водачите, част от тях са много съвестни и казват: "Аз искам веднага да си платя". И оттам има едно забавяне. И затова говорихме с колегите през почивните дни да не се използва тази възможност, така че да не се получават големи натрупвания", коментира Николай Денков.

Така че от днес на всички гранични пунктове шофьорите, които имат неплатени глоби, просто ще се информират за това.