Хронично болните няма да могат да си вземат безплатни лекарства без презаверена книжка. Мярката влиза в сила от понеделник. Закъснелите са влачеха на опашка до последния момент на предварително обявения срок, който изтече в петък.
Опашките пред гишетата на здравната каса започнаха още в края на юли. Причината е, че 3-цифрения код на рецептурните книжки се променя в 4-цифрен. Повече от два месеца в сградата на РЗОК е истински ад. Хиляди хронично болни чакаха по няколко часа в горещината.
„Трябваше да направят повече гишета. Чакаме вече от един час. Няма къде да седнем, вече едвам си стоя на краката”,  заяви Мария Иванова от Кършияка пред репортер на TrafficNews.bg
Презаверката е обявена от началото на годината. От РЗОК продължават да твърдят, че нямат вина за създалото се напрежение. Според служители е имало достатъчно време, за да могат всички да заверят книжките си спокойно. Хората обаче започват да се трупат последните два месеца.
 В деня на крайния срок пред сградата на Здравната каса в Пловдив имаше над 20 души. Много хора не успяха да преминат презаверката. Добрата новина е, че от здравната каса удължиха срока. Тези, които не успяха да си занесат книжките също ще имат възможност да си презаверат рецептурните книжки.

Олга Даскалова