Служебният премиер Стефан Янев освободи заместник областния управител на Пловдив Иванка Петкова, считано от 30 ноември, съобщиха от Министерски съвет. 

Преди месец Министерски съвет изпрати съобщение, че областният управител на Пловдив е освободен. Два дни по-късно той отново бе възстановен, като съобщи, че е взел емоционално решение да напусне, а след това е бил разубеден от приятели и колеги и е останал. 

Бях подал заявления до Министерски съвет да бъда освободен от поста на областен управител по лични причини. След консултации с най-близките ми хора прецених, че трябва да продължа да изпълнявам функциите си от гледна точна на дълга, който съм поел към България и да преодолея личните причини. В резултат на което подадох второ заявление, с което оттеглих заявлението за напускане. И двете заявления са в регистратурата на МС. Въз основа на първото бе взето решение за освобождаването ми, въз основа на второто - съм върнат на длъжност", посочи Ангел Стоев тогава. 

Въпреки отправените запитвания към Министерски съвет, от там запазиха мълчание за ситуацията, която е прецедент. 

На днешното заседание е направена още една рокада. Тя е в Държавната агенция за българите в чужбина. За нов заместник-председател на агенцията е назначена Елисавета Тасова-Павлова.

Тя притежава юридическо образование и към момента е главен секретар на Агенцията. От длъжността заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина е освободен Димитър Владимиров.