Криви краставици, нацепени домати, картофи и лук, дребни като шикалки. Това е част от стоката на Стоян Симеонов, която  всяка сряда той носи на фермерския пазар пред министерството на земеделието в София. Над щанда му е зеленият лист – знакът за биопродукти.

Чисти и вкусни, нямащи нищо общо с еднаквите, сякаш извадени по калъп домати и краставици с вкус и трайност на пластмаса,  които се появиха у нас от европейския пазар.

 „Тези биотиквички са само по левче, защото са по-едри. Другите ги давам за 3 лева”, казва мъжът, който отглежда зеленчуци и плодове в биофермата си в елинпелинското село Лесново.

Доматите, които са от три различни сорта, са по 5,90 лв.  На някои столични пазари толкова струват и обикновените, които не са био.  Стоян сам си произвежда семената. Всички зеленчуци са брани ден преди да бъдат изкарани на пазара.

 „Не можем да търсим по-висока цена, защото няма да се купуват. Биопроизводителите минаваме през иглени уши заради проверки и сертификати, не използваме никаква химия, затова добивите ни  са в пъти по-ниски.  Но пък всички пчели са в градините ни, идват яребици, зайчета, защото е чисто. И  клиентите ни са верни, някои купуват стоката ни от 10 г.”, разказва Стоян, който е единственият биопроизводител на пазара пред МЗХГ.

Всяка сряда Наталия носи яйца от от Чипровци, продава ги между 30 и 50 ст. според големината. По обяд вече й е останала само една кора.  На пазара ги държи ги в хладилник, който после се прибира в склад в София.  „Отглеждам стотина свободни кокошки, храня ги с жито. Събирам яйцата от полога и направо ги нося тук”, казва тя.

До нея Иван Иванов е извадил за дегустация  краве и козе сирене, произведено във фермата под  връх Изтримец, където пасат 15-те му крави и 11 кози от специалната тогенбургска порода.

„Ние сме земеделски производители, но за да си донесем стоката тук и да я продаваме, ни помага „Биоселена. Те правят цялата организация”, разказват хората.

 Софиянци вече свикнаха всяка сряда да пазаруват чиста и вкусна храна от фермата. Някои си правят поръчките предварително, а производителите им ги носят на пазара. Още в ранния следобед стоката е на привършване.

„Имаме и клиенти чужденци – френски семейства, които живеят в София, както и хора от германското посолство. Идват заради нашия хляб”, горд е Мирослав Илиев. Той сам си произвежда брашното в наследствената мелница „Братя Джамбазови” в село Горна Кремена до Мездра.  

Създадена е още през 1923 г. от прадядовците му, национализирана по време на соца, а после – върната на фамилията.  Преди 3 г. Мирослав и жена му решили да се пробват и в хлебарството.  „Решихме да правим хляб с квас. Първо ставаше твърд като тухла, но с проби и грешки вече му хванахме цаката”, разказва мъжът. Самуните са ферментирали 100 часа, докато в масовото производство този процес продължава не повече от 24 часа. „Колкото е по-дълга ферментацията, толкова повече се разграждат въглехидратите и глутенът.

Аз съм диабетик, но когато ям от този хляб, кръвната ми захар не се качва бързо”, обяснява Мирослав. Освен хляб, той предлага и кроасани с квас, които се правели много трудно и не всеки път ставали, но пък били много по-здравословни от другите.  „Хората трябва да се научат, че хлябът с квас е истинският, а маята е вредна”, категоричен е мъжът. И цитира изследване с плъхове, хранени с тестени продукти с мая, които след третото поколение станали импотентни. „Поставили сме си мисия да образоваме хората”, казва още Мирослав.

Христина пък продава телешко месо в буркани, произведени в „Дивата ферма” на Благовеста и Николай Василеви. „Участвах в четвъртия сезон на реалитито. Помагах в земеделската работа на Бети, вадех с нея картофи на полето. Тя е толкова младолика, но ръцете й са като на 60-годишна жена заради тежкия труд. Между Бети и Ники цари любов и разбирателство, „Дивата ферма” е плодът”, казва момичето.

След участието си риалитито,  тя се сближила със семейството и останала да им помага.  Бети й дала и рецептата за бурканите с телешко – на килограм месо се слагат по 12 грама сол, после се варят в автоклавна тенджера, за да се стерилизират. И това е.

На пазара може да се купят още мед, кисело мляко, пресни и сухи подправки, вино,  гъби шийтаке, прясно заешко, плодове, ядки, цветя.

 А каквото не намерите – поръчайте го – производителите ще наберат зеленчуците от градината, ще съберат яйцата от полога и ще ви ги донесат.