Временно изпълняващият длъжността Обществен посредник на Пловдив инж. Борислав Стаматов разпространи официално изявление по повод "възникналото напрежение около приетото предложение в Общински съвет за обединяването на ОУ „Георги Бенковски” и ОУ „Душо Хаджидеков”.

„В очакване на официалните становища от институциите, в чийто ресор са проблемите в образованието, искам да призова всички родители на ОУ „Георги Бенковски” и ОУ „Душо Хаджидеков” към спокойствиe, конструктивност и диалогичност”, призовава Стаматов.

Тук е мястото да напомним, че ден преди сесията омбудсманът на Пловдив се включи в коментарите по казуса, след като получи сигнал в приемната си. Тогава той поиска обществено обсъждане на казуса, „ако е възможно”, а също така поиска от председателя на ОбС и зам.кмета по образование да разпоредят проверка по случая. 

В този смисъл първият абзац от изявлението на Борислав Стаматов звучи изключително многопластово: „В политиката има моменти, когато трябва да се вземат непопулярни на пръв поглед решения, такива, които ще създадат политически дискомфорт на управляващия или дори могат да предизвикат политическата му гибел, но отговорността е в правилно взетото решение във времето напред”.

След отправения призив към родителите и обществеността временно изпълняваш длъжността омбудсман пояснява, че е загрижен защото той също е родител на дете, учещо в ОУ „Душо Хаджидеков”.

И докато в началото на седмицата Стаматов искаше проверка по случая, днес вече той ясно цитира „изказване пред заинтересованата общественост на общинската сесия на 17-и май, кметът на гр. Пловдив, инж. Иван Тотев, недвусмислено даде гаранции, че всяко дете ще завърши там, където е започнало да учи, както и че ще се съобрази с желанията и потребностите на всеки един родител от двете училища”.

Вижте останалата част от изявлението:

„Обединяването на две институции под една административна шапка е често срещан административен и финансов способ за оздравяване и най-важното, запазване и оцеляване на едната институция, която не е управлявана добре години наред и е доведена до ниска ефективност. В този смисъл, големи комплименти към г-н Георги Стефанов, дългогодишен директор на ОУ „Душо Хаджидеков”, който е превърнал училището във водещо желание на много родители в гр. Пловдив и околността.

Аз нямам никакви съмнения в намеренията на авторите и  вносителите на това предложение, както и в действията на всички общински съветници, които го подкрепиха, че те търсят най-доброто възможно решение за вашите деца, за нашите деца. Задаваме ли си въпроса - ако този оздравителен план не би влязъл в сила сега, тогава дали не би  имало пак протести, този път срещу бездействието на Общинския съвет?

С какви промени ще започне новата учебна година, зависи сега от нас. До тогава има предостатъчно време, в което всички ние - родители, родителско настоятелство, кмет и зам.-кметове, директори, РИО, Общински съвет, администрация  и омбудсман, който и както да се казва той по това време, да седнем на кръглата маса и пак ние и никой друг, да моделираме всички процеси и да извлечем максимална полза за добруването на децата ни!

Сигурен съм, че това решение на Общинския съвет ще измине своя път въпреки библейската логика, от „Разпни го!” до „Осанна!”!

С дълбоко уважение към всички родители!”

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg