Огнян Ганчев от шуменското село Осмар е един от най-големите късметлии. Не защото печели милиони от лотарията, а защото преди 13 години получава безценен подарък - ново сърце и нов живот. Оттогава той няма нито един напразно изживян ден. Покорява непристъпни върхове, като Монблан, и вдъхновява хората около себе, пише NOVA.

Историята на Огнян, разказана в една дума, ще бъде сърце. Сърце, което бие на честотите на свободата и любовта.

Преди да оцени щастието да бъде здрав, животът предизвиква  Огнян с предизвикателство, което нито той, нито близките му очакват. Болест на сърцето.

„5 април 1960 г. и 28 април 2006 г. Това са двете ми рождени дни. Вече съм на 59 години, а догодина ще имам юбилей. С трансплантацията ще направя 14 години. Вторият ми живот е много по-осмислен и откровено казано се чувствам по съвсем различен начин, отколкото в предишния си живот. Заживях по друг начин”, разкрива Огнян Ганчев.

Преди да ни разкаже за новия си живот, Огнян се връща години назад към поуките от миналото, които променят настоящето. 

„Може би станах по-мъдър и по-взискателен към себе си. Отбягвам лошите неща. Една от причините да дойда тук в Осмар е точно тази – да избягам от хората, нервите и напрежението. Осмар е третото енергийно поле в България според баба Ванга. Всеки ден се зареждам и това ми помага”, споделя Огнян.  

От предишния живот на Огнян му липсват няколко неща. „Ските ми липсват, както и ходенето в планината. Всяка събота и неделя бях там, а сега вече пропускам това”, добави Огнян.

От години Огнян е посланик на каузата за донорството. На всички пациенти и лекари, които се надяват на този шанс за живот, той казва: „Само увереност и да бъдат силни! Органът ще дойде и всичко ще бъде наред. Нека да имат вяра, защото винаги има изход”, заключва той.