От 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Решението беше взето преди дни от Министерския съвет и формирано в резултат на едномесечни дискусии. Отпадат въведените в страната противоепидемични мерки. На първо място това е маската, която отпада като задължение, но остава "препоръчителна". 

Минималната работна заплата се увеличава със 60 лева и от 650 лева тя вече е 710.

Близо 400 000 граждани ще бъдат засегнати от вдигането на максималния осигурителен доход. Той се покачва с 400 лв. От 3000 на 3 400 лв.

Минималното обезщетение за безработица се покачва с 6 лева или вместо 12 лева ще се плащат 18. 

Ваучерите за храна също търпят промени. Досега се даваха до 80 лева месечно, вече сумата ще е до 200 лева за месец.

От днес: Маските падат, както и мораториумът за цените на тока и парнотоСпират работа и COVID-зоните

Какво решиха пловдивчани - да свалят маските или да продължат да ги носят, вижте тук:

На пловдивчани им писна! Хвърлиха маскитеОт днес противоепидемичните мерки у нас отпадат

Отрицателни са пробите за алкохол и наркотици на 19-годишния шофьор, причинил меле с две коли снощи на бул. "Княгиня Мария Луиза". Това съобщиха от МВР-Пловдив. Шофьорът на една от колите е в болница, а двама пътници са с леки наранявания. 

Младежът, причинил мелето в Пловдив - с отрицателни резултати за алкохол и дрогаЕдин е в болница, двама са с леки наранявания

Газова бутилка се взриви в апартамент и предизвика пожар на улица „Ламартин” в близост до булевард „Марица”.

По първоначална информация е пострадал възрастен човек с деменция.

Взрив на газова бутилка и пожар в Пловдив, пострадал е възрастен човекСпоред очевидци е бил в безсъзнание и е откаран с линейка

Обходният път между Първенец и Брестовица е затворен заради придошлата река Първенешка. Част от пътя е наводнен, а на място има полицейски екип, съобщават от кметството на населеното място.

Придошла река затвори обходния път между Първенец и БрестовицаНа място има полицейски екип

До две седмици се очаква разчистването на първия и втория етаж от Белодробна болница в Пловдив да е приключило. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира сградите на бившето лечебното заведение. То може да се превърне в център за бягащи от войната украинци. По план до няколко седмици трябва да бъдат настанени бежанци.

Зико: Правителството на Борисов даде 9 млн. лева за Белодробна, но Каназирева ги спряКметът инспектира състоянието на лечебното заведение, което може да стане бежански център

Дани Каназирева отговори на кмета Здравко Димитров, който заяви по-рано днес, че тя е спряла 9 млн. лева за Белодоробна болница. Зико каза, че са били осигурени 9 млн. лева за Белодробна и още 1,4 млн. лева за МБАЛ „Св. Мина”, но те били върнати в министерството.

Каназирева: Не съм спирала пари за Белодробна, Зико внесе искането си през РЗИКметът да се обърне за проблемите със здравеопазването към експертите в общината, написа депутатът

Близо 50 души преобразяват Белодробната болница в Пловдив, която се гласи да настани бежанци до две седмици. Украинци, които в момента получават подслон от български граждани, полагат дружни усилия, за да превърнат порутената и западнала сграда в убежище на нуждаещите се.  

Мисия убежище! Над 50 украинци и общински служители преобразяват Белодробната болница в ПловдивОт "снимачна площадка за хорър филм", сградата трябва да се превърне в център за настаняване на бягащи от войната

Бурният вятър е съборил фрагменти от сграфитото "Захарий Зограф" на Димитър Киров, което е на стената на сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Проблемът е открит от директора на "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева-Дечева.

"Екипът на Общинския институт спешно започва изготвянето на проект за реставрация и консервация", обяви зам.-кметът Пламен Панов.

Вятърът в Пловдив събори част от сграфито на Димитър Киров в ПловдивВ понеделник ще бъде извършен оглед и ще започне възстановяване

Любомир Петров, обвинен за убийството на 21-годишната му жена Красимира Куковска, остана в ареста. Днес Петров, който е обвинен за жестокото престъпление отново се изправи пред Окръжен съд Пловдив, като пожела за пореден път да му бъде наложена по лека мярка за неотклонение, но магистратите порязаха желанията му. 

Любомир, който уби жена си в Бегово: Искам да се прибера, за да се грижа за децата сиПредстоящите дела ще протекат при закрити врати

Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво на ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР.

"Взети са мерки,нашите служители, уличени в шпионска дейност, да не се допускат до сградата на ДАНС", заяви директорът на агенцията Пламен Тончев на извънреден брифинг днес. Двамата заподозрени служители са на средно управленско ниво, работят в една и съща дирекция , а в агенцията са повече от 5 години, уточниха от ръководството. 

Агентите на ДАНС, уличени в шпионаж, били на ръководни длъжностиОтстранени са от служба, не се допускат в сградата

Най-красивите кучета в света идват този уикенд в Пловдив. Асоциацията на киноложките сдружения у нас открива изложбения сезон за 2022 година в Международен панаир Пловдив.

Най-красивите кучета в света идват в Пловдивския панаирСтартират киноложки изложби под тепетата

45-годишен мъж е обрал два апартамента на ул. "Славянска" само за няколко часа. Обитателите им подали сигнал в полицията и още същия ден екипи на Четвърто РУ арестували мъжа, който се оказал криминално проявен. 

Пловдивчанин обра два апартамента за часове, арестуваха гоУспял да въздейства на домофонно устройство

COVID-19 продължава да отстъпва. Заболеваемостта в Пловдивска област на двуседмична база падна под 200 на 100 000 души. В една трета от общините в областта няма болни от коронавирус деца. Без новозаразени във възрастовата група 0-18 години са Брезово, Калояново, Куклен, Лъки, Раковски и Сопот, показват последните данни на Регионалната здравна инспекция.

COVID-19 си отива! В една трета от Пловдивска област няма болни децаЗаболеваемостта на двуседмична база падна под 200 на 100 000 души

Два хеликоптера на украинските военновъздушни сили поразиха днес петролен резервоар в нефтобаза в руския град Белгород. Те са прекосили границата, летейки на малка височина, съобщи губернаторът на района Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

Украински хеликоптери поразиха нефтобаза в РусияТе са прекосили границата, летейки на малка височина