Южната част от Античния Форум на Филипопол отново ще стане общинска собственост. Продадените във втория мандат на кмета Иван Чомаков 6 декара между Пощата и Тримонциум ще бъдат откупени отново, за да бъдат включени в архитектурния комплекс на бъдещия площад Централен. Администрацията вече се е договорила с частния собственик, като в замяна за важната част от древния форум той ще получи в пъти по –голям като площ терен на "Пещерско шосе".

"За жалост трябва да поправяме правените в близкото минало грешки", отбеляза кметът Иван Тотев, като определи като щуротия продажбата на този имот в мандата на Иван Чомаков.

Администрацията е съсредоточила вниманието си и в Централна поща. Вече са проведени срещи с директора на Български пощи, в които е станало ясно, че собствеността на дружеството в сградата на Площад Централен няма как да бъде дарена на общината. Става въпрос за 40 процента от масивната постройка. Вече е отправено питане за закупуване на дяловете на Български пощи от сградата. Те обхващат точно тези площи, които ни интересуват- сутеренният етаж, мазето и част от фоайето. Трябва да направим всичко възможно да придобием собствеността, процесът вече стартира, обяви градоначалникът. Все още не е ясно какви биха били финансовите параметри на тази идея, тъй като преговорите са в начален стадии. Планът е въпросните дялове от Пощата да бъдат превърнати в музей, който да се вписва в проекта на португалското архитектурно студио Фора за Площад Централен.

Бившият бар "Калигула" също ще стане собственост на общината. Ще бъде подписан довор с "Прокредит банк" за покупка  бара и павилиона за дюнери  на стълбището на Каменица. Цената на имота с обща площ около 800 кв. м. е 750 000 лева.

Фонтанът и водопадът на стълбите вече са готови, а водната атракция ще бъде пусната напролет.

TrafficNews.bg