Министърът на икономиката отменя издадените по-рано днес указания да отварят нехранителните магазини над 300 кв. м.

Това е станало по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.

Припомняме, че по-рано днес, браншът на заведенията посрещна с остра позиция новината, че всички магазини могат да функционират свободно и още веднъж настояха за незабавно отваряне на заведенията.

"Ми не е гот! Току що беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. МОЛИМ!!! Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно… Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си… What the fuck!!!", реагираха от Българската асоциация на заведенията. 

Ресторантьорите: Дискриминация! Отвориха магазините и намалиха площите, за да се наблъскат всичкиОТ БАЗ излязоха с остра критика на легализиращия режим