Новият главен секретар на администрацията на президента Румен Радев Калоян Методиев е бил кандидат за кмет на София през 2007 г., подкрепен от крайната националистическа организация движение "Гвардия" и нейният лидер Боян Расате. Това показват архивите на информационните агенции от това време.  

През 2007 г. Методиев пък е сред основателите на политическа партия "Общество за Нова България" (ОНБ). Калоян Методиев е бил и водач на общата листа за общински съветници на двете формации.

В публикация в dnes.dir.bg 25 юни 2008 г. се разбира, че хората на Боян Расате и Калоян Методиев са настоявали да бъде отнето разрешението за провеждане на гей парада в столицата в събота. Те са предложили тогавашният кмет Бойко Борисов да забрани проявата, както миналата година направил колегата му във Варна Кирил Йорданов. Ако Борисов откажел, можел поне да премести парада в някой от крайните квартали Суходол или Кремиковци.

„Сега е време кметът да докаже дали е десен или популист, заяви Калоян Методиев от партия "Нова България", а лидерът на БНС Боян Расате уточни: дали е десен или ляв,” е цитиран бъдещият шеф на президентската администрация през 2008 г. 

43-годишният Методиев е член на Стратегическия съвет към президента, който бе създаден от Румен Радев през март. Съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Калоян Методиев има минало на активист в СДС. От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), която след това и оглавява.  На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на сините за Търговище. През ноември 2005 г. напуска СДС след скандал, заедно с по-голяма част от членовете на Националния изпълнителен съвет на МСДС и областните председатели на организацията.

През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където специализира Външна политика и Национална сигурност. След това стажува в Европейския парламент в Брюксел и защитава докторска степен по политология.

Първата снимка е скрийншот от публикация на dariknews.bg. Втоората е от dnes.dir.bg.

Бившият кадър на СДС Калоян Методиев оглавява администрацията на президентаДосегашният секретар Иво Христов беше избран за евродепутат от листата на БСП