Политологът и бивш шеф на младежката организация на СДС Калоян Методиев е новият главен секретар на администрацията на президента Румен Радев. 43-годишният Методиев потвърди пред TrafficNews, че ще заеме поста. Мястото се освободи, след като досегашният шеф на президентската администрация Иво Христов, беше избран за евродепутат от листата БСП. 

Методиев е член на Стратегическия съвет към президента, който бе създаден от Румен Радев през март. Съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Калоян Методиев има минало на активист в СДС. От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС), която след това и оглавява.  На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на сините за Търговище. През ноември 2005 г. напуска СДС след скандал, заедно с по-голяма част от членовете на Националния изпълнителен съвет на МСДС и областните председатели на организацията.

През 2007 г. е сред основателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ).

Методиев е роден през 1976 г. в София. Завършил е 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където специализира Външна политика и Национална сигурност. След това стажува в Европейския парламент в Брюксел и защитава докторска степен по политология.

Автор на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016). Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Женен с две деца.

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет.

От 2015 г. година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи. Този институт е създаден през 2015 г. негов изпълнителен директор е журналистката Валерия Велева, която е и главен редактор на Епицентър.бг.