Няма почивен ден за EVN! Репортер на TrafficNews.bg засече инкасатор на енергодружеството, който сваляше показанията от електромерите на 1-ви януари сутринта. Жената , която видимо не бе в добро настроение, работеше в района на бул. "Никола Вапцаров" в Кичук париж.

EVN България Електроразпределение е създала организация за отчитане на показанията на електромерите по редовен месечен график, въпреки неработните празнични дни. Целта е, както всеки месец, да се следва редовният график на отчитане на електроенергията за клиентите на дружеството в Югоизточна България, за да няма изкривяване на отчетните периоди. 

 В случай, че поради отсъствие на клиентите по време на празниците няма осигурен достъп до електромери, които са в границата на собственост на клиентите, отчетниците на EVN България ще оставят съобщения с указания как клиентите да се свържат с дружеството за уговаряне на посещение на отчетник в удобно за тях време. 

EVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия. Тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. 

Основните фактори, които влияят на консумацията на електроенергия на клиентите са:

  • режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
  • състояние на сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и др.
  • налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.
  • вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност,
  • поведението при ползване на електроуредите
  • брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

 Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер). 

TrafficNews.bg