Известното списание National Geographic, което се издава на английски и на още 39 други езика по целия свят, посвети материал на Казанлъшката гробница. В него авторите разказват за историята на откритата през 1944 г. от войници Тракийска гробница. Екипът ни превежда през историята на тракийската култура в миналото. Засегнат е въпроса свързан с най-известният стенопис в гробницата, в който все още учени продължават да спорят относно тълкуването на тази сцена. Споровете са свързани с двойка мъж и жена. Предположенията са, че двойката може да са обитателите на гробницата или може да са и боговете на подземния свят, Хадес и Персефона, обозначени с поднос с нарове, храна, свързана с богинята.

Материала за Казанлъшката гробница е публикуван на 5 януари тази година.

Ето и линк към публикацията в National Geographic: This 2,400-year-old royal tomb was found by accident during WWII

Ето и част от материала:

„Боевете по време на Втората световна война са довели до изненадващи открития край българския град Казанлък. България е била на страната на нацистка Германия и към края на войната страната е била бомбардирана от съюзниците от запад, докато заплахата от съветска инвазия е била надвиснала на изток. За защита на земите си българската армия изградила противовъздушна отбрана край централния град Казанлък. Това поставило началото на забележителна поредица от археологически открития, които значително ще разширят знанията за древните народи, живели в региона хиляди години преди Втората световна война. Тяхното царство се наричало Тракия.

Тракийският пейзаж
На археолозите са известни и други тракийски паметници в района. След Втората световна война времето за разкопаване
на тези земи край Казанлък намаляло. Българският комунистически режим планирал да наводни околностите, за да построи това,
което сега е язовир Копринка. Инспектирането на тези структури, преди да бъдат наводнени, станало по-спешно.
След няколко години, за да намерят и запишат каквото могат, археолозите в края на 40-те години на миналия век
идентифицират древната одриско-тракийска столица Севтополис, основана в края на четвърти век пр.н.е.

През следващите десетилетия става ясно, че районът около Казанлък е един огромен монументален пейзаж за древна
Тракия. Нейната висша класа си строи рисувани гробници, ярък пример за които е Казанлъшката гробница."