Жители на Златарица втори ден протестират пред сградата на общината с искане група роми, която от години се самонастанява в необитаемите къщи, да бъде изселена, съобщава БНТ.

Причината за напрежението в града е жестокото нападение над 75-годишна жена. Във вторник вечерта тя е била жестоко пребита и ограбена от 36-годишен мъж. Той е обявен за национално издирване, а хората са категорични, че ще продължат да протестират, докато ситуацията не се промени. Малко след 22 часа във вторник извергът нахлул в дома на баба Мария. Принудил я да му даде всичките си пари и дебитни карти, след което я нападнал и опитал да изнасили.

„Искал е пет лева за цигари. Тя му дала. Но той й казал да му даде и другите си пари. До 1 часа през нощта той си е играл с нея“, каза неин близък.

Жената като по чудо успяла да се измъкне и да намери помощ. Настанена е в неврохирургията на Великотърновската болница с тежки наранявания. По думите на хората, нападателят е част от ромска група, която от няколко години се самонастанява в изоставени къщи в града. Заради непрекъснатите им вандалски набези, местните хора живеят в страх. След нападението над баба Мария обаче, чашата на търпението им преляла и те се заричат, че ще протестират, докато ромската банда не бъде изселена от града им.

„Всички жени се страхуваме. Това е нечувано. Може на всеки да се случи това, което е преживяла Мария“, споделя възрастна дама. Общината се оказва безсилна, тъй като няма работещ механизъм, който да позволи принудителното изселване на групата, която тормози целия град.

Гневните хора предупреждават, че може да се стигне до саморазправа с ромите, които извършват посегателства в техните домове.