Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на акушерка, осъдена заради причинена смърт на родилка и бебето и.

Севдалина бе осъдена затова, че през есента на 2013 г поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, представляващи източник на потенциална опасност в АГ отделението на габровската болница, е станала причина за причинена смърт по непредпазливост на родилката Десислава и бебето и Александър. Според тезата на обвинението, акушерката не е разпознала спешен случай на раждане с повишен животозастрашаващ риск при преносване на плода в майчината утроба, не е назначила кардиотокографски анализ, не е извършвала системен контрол и наблюдение на родилката и не е отчела състоянието и промените в него, настъпили по време на дежурството и. По този начин тя е нарушила Правилата за добра медицинска, записани в Мединиския стандарт по Акушерство и гинекология и Закона за здравето, пише Монитор. 

Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимата за виновна и е постановил присъда от три години условно и лишаване от правто да упражнява лекарска професия за същият период от време. Апелативния съд обаче зема предвид смекчаващи вината на лекарката обстоятелства, а именно, че тя е направила всичко зависещо за спасяване живота на детето и родилката. И поради това намалява присъдата и на две години.

Подсъдим по процеса е и бившият шеф на АГ отделението Димитър А., който е осъден от първата инстанция на три години условно и лишаване от право да упражява лекарска професия за същия период. За него съдът определя, че наложеното му наказание е справедливо и не подлежи на промяна. Решението на апелитавните съдии подлежи на последен протест и обжалване пред ВКС.

Осъдиха условно двама лекари за смъртта на родилкаШефът на АГ-отделението в габровската болница и негова колежка няма да практикуват 3 г.