"Няма становище, което да доведе до уволнението на Александър Морфов. Това беше един вътрешен проблем, който започна с един артистичен протест на Морфов и се разрасна лавинообразно. Това не е казус на Министерството на културата, а на българския съд", това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров пред БНТ.

Министърът на културата заяви, че политиката няма място в Народния театър.

"Проблем за мен е това, което се случва в Разград. Един от най-старите оркестри в България в момента е със заплаха за съществуването си, а тази тема сякаш не съществува", коментира той.

"Не мисля, че някога му е било лесно на министъра на културата. Винаги, когато говорим за култура, говорим за недостиг на пари. Никога не е ставало дума за културни политики и за това как ще се развива културата в България", смята Тодоров.

Найден Тодоров заяви, че хроничното недофинансиране е проблем в културата от 90-те години насам, но по-голям проблем е неправилното финансиране.

"Смисълът на държавата е да работи за обществото. Политиките на държавите в Европа са такива - културата работи за израстването на обществото", каза той.

"Откакто се помня обвинението към всички директори на театри е, че заплатите са ниски. Сега имаме нов вид обвинения, че заплатите са високи. За всички хора на изкуството е добре заплащането да е достойно. Заплатите в културния сектор, да сме честни, са в сферата на комичното", коментира Тодоров увеличението на заплатите в сферата.

Протестиращи в Пловдив защитиха режисьора Александър МорфовТе са събрали подписка, подкрепена от над 600 души, и ще я връчат на министъра на културата Найден Тодоров

Найден Тодоров: Искам Морфов и Василев да си стиснат ръцетеПроблемът в Народния театър не е там, където си мислим, заяви министърът на културата