В 12 града на страната концентрацията на фини прахови частици е над нормите, сочат данни на Air Quality. Най-мръсен е въздухът в Русе и Горна Оряховица.

Тихото време в София е предпоставка за повишаване на концентрацията на фини прахови частици. Нивата са високи в „Красна поляна”,” Хиподрума”, „Оборище” и „Централна гара”. В другите квартали ситуацията не е много по-различна, като нормите са завишени и в „Студентски град",”Борово” и „Овча купел”.

По този повод от Столична община предприеха поредна проверка за ефективността от поставянето на филтри на комините. От общо 1000 такива, които трябва да бъдат поставени, към този момент инсталирани са 100. Сумата за поставяне на един такъв е 4000лв.

"Само в рамките на монтираните сега 84 филтъра имаме спестяване от над 1,5 тона емисии във въздуха", каза Йоана Христова, зам.-кмет по екологията пред NOVA

"Консумацията на енергия на филтрите е много малка, колкото на една електрическа крушка. Функционирайки непрестанно той изразходва около 7 лв. на месец", обясни Даниел Дамянович, представител на фирмата-изпълнител.

Масови проверки на автосервизи и частни имоти в София за замърсяване на въздуха, глоби за нарушителитеОт началото на годината са извършени над 130 инспекции