През изминалата седмица кулинарният гений Ана Рош посети Северозапада, където участва в приготвянето на вечеря, средствата от които бяха дарени за благотворителност.

Преди 20 години тя започнала да готви професионално само, за да изкарва прехраната си. Днес обаче, словенката Ана Рош притежава титлата "най-добра жена шеф-готвач в света" за 2017 година, а ресторанта й е удостоен с цели две звезди "Мишлен". В западната част на Стара планина, в района на сръбската и близо до румънската граница се намира Стакевци, в което днес живеят под 100 души. Там в наскоро реставрирана стара къща е направен малък ресторант, който най-добрата жена готвач в света за 2017-та посети.

„Точно в началото на годината се питах колко ли страни в Европа все още не познавам. И България беше една от тях. По-силният мотив обаче, беше желанието ми да помагам на млади, неизвестни, но талантливи мои колеги, които работят на затънтени места като това и заслужават света да чуе за тях”, заяви Ана Рош пред Нова.

„Изпратих ѝ един имейл. Разказах ѝ за нас, разказах ѝ историята. Тя знае, че сме най-бедният регион в Европейския съюз, и подкрепи идеята ни. Каза, че ще дойде с удоволствие”, посочва Филип Захариев, шеф-готвач от Стакевци.

Отдавна превзела най-големите висини в кулинарното изкуство, ресторантът на Ана Рош в Словения притежава две звезди "Мишлен" и е в топ 50 на всички над 15 милиона регистрирани ресторанта в цял свят. Така, без да го познава, Ана приема поканата на Филип - шеф-готвач работил дълги години извън България, и завърнал се, за да създаде ресторант в родния си край. Онзи ресторант, на който Илон Мъск бил пратил имейл, за да направи резервация. Новина, след която, казва Филип, негативите били повече от позитивите. А общонационалното внимание му дошло в повече.