Какво можем да видим в района на хижа „Върховръх“? Определено не е нито само хижата, нито накацалите малки вили. Виещите се пътеки из района не са една или две и могат да ви отведат до красиви гледки и  напълно „девствени“ кътчета. Хижата се намира на около 46 км от Пловдив и 22 км от Перущица. От малкото градче започват и завоите, пътят е тесен, но изцяло асфалтиран. Ако пък ви стане лошо от криволичещия път може да поспрете на някоя от панорамните площадки, където има и пейки, а гледките са впечатляващи.

Стигайки крайната цел, имаш много възможности – сериозен поход до някоя от съседните хижи, кратка разходка в района или само почивка в някое от заведенията. Е, ние избрахме средния вариант -  паркирахме колата си още на първия хотел и поехме пеш, за да опознаем тази част на планината.  Хванахме първо към самата хижа. Пътят, който води към нея е между борова горичка, а наоколо се издигат около 300 вили.

Прави впечатление, че районът е изключително добре поддържан, както и самите къщички.

Дворът на хижата също е много приятно място за кафенце или обяд.

От хижата може да поемете и към „Върха“. Зад сградата има табели, които ще ви ориентират към горска пътека, а маршрутът е не повече от 20 минути.

А ето го и върха:

От района има туристически пътеки към хижа "Персенк" и хижа "Бряновщица". От втората пък може да стигнете и до хижа „Академик“, но това е за по-подготвените планинари.

Не пропускайте да се разходите и до село Чурен. До него също може да отидете пеш, пътят е много приятен и не отнема повече от 20-30 минути от хижа "Върховръх".

 На края на селото е и църквата, която е строена още по времето на Турско робство, но в последните години е изцяло ремонтирана.

А на връщане може да отделите и малко време за Перущица, която също има какво да ви разкаже. Малкият град е напоен с много възрожденска история и определно заслужава да се разгледа.