Днес е Никулден и традиционно на всяка трапеза трябва да присъства риба, която най-често е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Никола. Едно предание разказва, че веднъж, когато светецът пътувал заедно със свои спътници в една лодка, силните морски вълни пробили дъното на плавателното средство. Никола извадил от морето един шаран, с който запушил дупката в лодката, и така спасил всички пътници от удавяне. Съществува поверие, че костта от темето на никулденския шаран (която е с форма на кръст) има магически свойства. Поставена в портмонето, го пази пълно през годината.

Всеки готвач има своя рецепта за приготвяне на шаран. Някои предпочитат класическата плакия , други пък търсят нови вкусове и визии за задължителното рибно блюдо на Никулден. Предлагаме ви да се разходим днес в кухните на известни пловдивски ресторанти и да видим кулинарните изкушения на главните им готвачи.  

Хемингуей

Ред снапър в морска сол върху сотирани зеленчуци, пюре от грах, карамелизиран лимон и сос Холандез с Просеко е първото предложение на шеф Росен Чакъров. 

Пържен шаран с топла картофена салата с каперси е другата алтернатива в ресторанта днес. 

Сол и пипер

Шеф Николай Боруков, който днес е именик, изненада редовните си клиенти с две нетрадиционни рецепти. 

Първата е шаран със сирене,

а втората шаран с праз, сирене, орехи и стафиди. 

За традиционалистите имаше класически пържен шаран. 

Елеа

В гръцкия ресторант шаран няма, но за сметка на това изборът от средиземноморски пресни риби е внушителен. Диво фагри, синагрида, дива ципура, див лаврак барбун ,морски език и пресни скариди посрещат гостите още на входа. 

А как да бъде приготвена рибата - решава клиентът. 

Ноте ди Вино

Специално за Никулден, ресторантът изненада гостите си с допълнителни предложения . Освен богатото морско, постоянно меню на ресторанта, клиентите можеха да избират между пресен черноморски сафрид, олашка от морски дявол, бял амур, див шаран, балканска пъстърва, ципура, лаврак, фагри, толстолоб, сьомга. 

Разбира се, имаше и традиционния пълнен шаран.

За ценителите на морски дарове, ресторантъг предлага печен на барбекю Мибраса октопод, различни видове калмари и скариди.

ГастрономЪ

Класика и модерна кухня. Ястия за всеки вкус. 

От класическия пържен шаран с картофена салата

През сьомга с лимоново ризото,

лаврак с ризото и пармезан

и пастърва филе с рататуи. 

Поркис

Главният готвач заложи на вечната класика - шаран плакия. 

 

 Одеон

Риба тон с млечен грах е изкушението за ценители в любимия ресторант на пловдивската бохема. 

Сьомга с ананасов сос е другата алтернатива за ценителите на рибните ястия. 

Порто Греко

И отново класика в жанра - котлети от шаран със зелена салата.