Пакетите с храна, предвидени за набиране на гласове за партия ДОСТ, са стигнали и до Пловдив. Градът под тепетата е пръв в списъка, за който се съобщава в информацията на прокуратурата по случая с НПО-то „Асоциация Бату платформ”.

Събрани са доказателства, че то е получило паричен превод от турска банка в размер на 100 000 евро. Тези пари после са били използвани от сдружението за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др. Те са били разпределени на пакети от по 30 лева, които после са били транспортирани от Кърджали на различни места в страната. Пакетите са били раздавани безвъзмездно на български мюсюлмани. Целта – да бъдат мотивирани те да гласуват за политическа партия ДОСТ на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес e внесъл в Окръжния съд в Кърджали искова молба за прекратяване на сдружението „Асоциация Бату платформ“, чрез която, според обвинението, незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателствата за това, че на 14 март сдружението е получило паричния превод от 100 хиляди евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Освен в Пловдив, закупените с тези пари храни са били раздавани сред мюсюлмани и в Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня,  Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград. Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти била осъществена от членове на кърджалийското сдружение, като активно им помагали членове и симпатизанти на ДОСТ.

Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България. Дейността на сдружението е несъответна и на императивната забрана в Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс, съобщават от прокуратурата.