450 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката ще се ползват за компенсиране на небитовите крайни клиенти за разходите им за енергийни ресурси, в това число - и за електрическа енергия. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание с промяна в Постановление № 492.

В предходната си редакция постановлението предвиждаше средствата да се използват за „компенсация на високите цени на енергийните ресурси и горивата”. Днешната промяна осигурява възможност отпуснатият бюджетен ресурс да се използва за допълване на средствата за компенсиране на бизнеса заради високата цена на електроенергията.

Целта е 450 милиона лева допълнителни разходи по бюджета на МЕ, да се даде възможност за осигуряване на допълващ ресурс по приети от Министерския съвет програми, в случай на недостиг на средства от целевите вноски по 8 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година.