Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната в Израел. Тома коментира Стойчо Ангелов - старши помощник-капитан на кораба "Рожен", който тази нощ се прибра в България с още трима моряци.

"В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и веднага видях атаката - десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа. След половин час атаката се прехвърли към Ашкелон и около 8-9 часа видяхме първите взривове в Ашдод , бяхме на около 3 мили (6 километра) разстояние. В 10:30 часа сутринта стана взрив на около 200 м от нас".

Корабът "Рожен" е бил закотвен - никой не е очаквал, че нещо такова ще започне, бяха празници, каза още Ангелов пред БНТ.

В началото не е имало кой знае каква комуникация с офиса в Български морски флот, не са дадени инструкции и не е била предложена евакуация на българите. Същата сутрин на пристанището са пристигнали израелски власти, които са уверили моряците, че Ашдод е едно от най-защитените места в страната. Екипажът обаче се е притеснявал след снаряда, попаднал близо до кораба.

Ангелов разказа и за опитите за прибиране обратно у дома.

"Първите притеснения бяха, че при самото излитане има риск от атака към нашия самолет, но после се оказа, че 15 минути след като излетяхме, получи авария и се върнахме в Тел Авив. Слава богу, стигнахме благополучно до София".