Израелски танкове влязоха в Ивицата Газа за няколко часа предишната нощ. Това е най-мащабното сухопътно нахлуване в палестинския анклав от началото на конфликта. Армията уточни, че това не е началото на сухопътната операция, а подготовка за следващите етапи на битката.

„Дадоха ми 24-часов отпуск, за да се прибера вкъщи и да се видя с близките и приятелите си”. Това сподели пред Нова теЙонатан Фархи, резервист и син на българка, получил повиквателна за израелската армия на фона на ескалиралото напрежение между Израел и „Хамас”.

„Аз съм спасител. Разпределен съм в селище в близост до границата с Ливан. Вчера падна ракета в един от близките градове. Снарядът удари жилищна сграда и беше чист късмет, че хората там бяха в убежище. Моята работа бе да отида и да помогна  - при спасяването на евентуално затиснати под отломките хора”, разказа младият мъж.

Той коментира и съобщението на „Хамас”, че 50 от взетите от терористичната групировка заложници са мъртви заради израелския обстрел. „Честно казано това, което казва „Хамас” – не го вярвам особено. По отношение на тунелите, които е прокопала групировката под границата, за тях е известно от години. Имам приятели, които са в специални сили, обучени за бой именно в тези тунели. Мисля, че сме единствената армия с хора, обучени за война при подобни условия”, подчерта Йонатан.

И допълни: „Трябва да влезем с цялата си мощ в Ивицата Газа. Трябва да унищожим "Хамас". Не мисля, че прецизни атаки само срещу бойци на групировката е възможно. Този ужас с Газа го преживяхме толкова много пъти. Ние сме във война с тях. Този път беше крайност. Те влязоха и убиха жени и деца. Това не са хора”, категоричен е той.