Възможността за ускоряване на работата по стратегическите проекти, които свързват България и Гърция, обсъди днес президентът Румен Радев с министър-председателя Кириакос Мицотакис. Срещата се състоя в рамките на 28-ата сесия на конференцията на страните по рамковата конвенция на Организацията на обединените нации (ООН) по измененията на климата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев и Мицотакис подчертаха значението на стратегическото партньорство между България и Гърция за нашия регион, както и на общите проекти в областта на енергийната и транспортната свързаност, и в областта на околната среда. Кириакос Мицотакис заяви на срещата, че в началото на следващата година предстои да бъде завършен и терминалът за втечнен газ край Александруполис, в който България е съсобственик с 20% от капитала, а президентът Радев потвърди интереса на страната ни да участва в управлението на пристанищата на Кавала и Александруполис.

По време на разговора бяха обсъдени и последиците за стабилността в региона от войната на Русия срещу Украйна, информираха още от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава Румен Радев се срещна днес с краля на Йордания Абдула II в Дубай след откриването на 28-ата сесия на конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по измененията на климата.