Тържествен водосвет на новия 16-срезов компютърен томограф в МБАЛ-Пловдив отслужи днес Пловдивският митрополит Николай. С откриването му се отбеляза 129-годишнината от създаването на здравното заведение. 

„Това е една от най-старите болници в България. Надявам се да е чест и да осъзнавате каква отговорност е да работитетук”, коментира при прерязването на лентата на новия скенер началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

На церемонията присъства ръководството на ВМА, заместник-началникът на болницата полковник професор Румен Попов, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, представители на Община Пловдив, на военни формирования.

Пред колектива на болницата бригаден генерал професор Мутафчийски представи накратко идеята на ръководството за развитието на ВМА като конгломерат от болници.

„Ние сме длъжни да укрепваме всички военни болници на територията на страната и нито една периферна болница да не се чувства като сираче от семейството на ВМА. Ние сме длъжни и като лекари да осигурим качествена услуга на всеки наш пациент. Бъдете здрави, усмихнати, сърдечни и все така задружни”, допълни още началникът на ВМА и благодари на служителите за човешкото отношение към пациентите.

Началникът на МБАЛ-Пловдив полк. д-р Ангел Пеев пък подчерта усилията на целия колектив за запазване на традициите и постигнатото на неговите предшественици. „Ние се стремим да развиваме, въпреки голямата конкурентна среда. Благодаря ви, колеги, мога само да се гордея с вас”, допълни полк. д-р Пеев.

Подкрепата на министерство на отбраната засвидетелства и заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов. „Пожелавам ви много здраве и успехи, както и да продължите да развивате болницата като водещо лечебно заведение. Откриването на този скенер е оптимистичен знак за нас, нека тази тенденция да се запази. Ние обещаваме да подкрепяме ръководството на ВМА по отношение на инвестициите в модернизация, така че да сте лекари и медицински персонал с изключително висока подготовка”, подчерта заместник-министърът на отбраната.

Военна болница-Пловдив е едно от най-старите лечебни заведения в страната. Изминало дълъг и сложен път на развитие, днес лечебното заведение е отворено не само за военнослужещите и цивилни служители на Въоръжените сили, но и за всички граждани.

Своя разцвет болницата достига през 80-те години на миналия век, когато се утвърждава като една от най-предпочитаните в региона. Тогава в нея се лекуват годишно около 8 500 пациенти, извършват се над 800 тежки операции, а през поликлиниката са преминавали над 120 000 души.

В момента МБАЛ-Пловдив към ВМА обслужва около 12 000 военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерство на отбраната.

Въпреки големия брой лечебни заведения в региона, болницата успява да задържи водещите си позиции, благодарение на професионализма на работещите в нея, както и благодарение на доброто отношение и грижи към пациентите.