Миряните, които бяха на церемонията по смятана на властта в Бачковския манастир, изразиха своето недоумение от рокадата. 

Архимандрит Самуил зае поста официално след сутрешната неделна литургия в светата обител, която беше водена от главния секретар на Светия Синод – архимандрит Герасим. Светското му име е Николаев Теодосиев и досега е бил клирик на Видинската епархия.

Според хората досегашният игумен Симон е преобърнал работата на манастира, след като го пое от Дядо Борис. Освен че отново го е направил достъпен за хората, той успял да реставрира църквата, както и да ремонтира голяма част от двора.  Въпреки това миряните се надяват, че рокадата е за добро и новият игумен ще работи още по-дейно.

„Ако трябва да бъда честен, изумен съм от подмяната на стария, надявам се новият да е по-добър”, заяви един от посетителите на манастира.

 „Досега нещата в манастира вървяха и се направи много, дано с новия игумен също вървят напред”, споделя мнение друг мирянин.

Архимандрит Симон твърди, че оставя манастира в добро финансово състояние. Той заминава да служи в Русенската епархия. Новото си работно място ще заеме в дните преди Коледа. Преди близо три години той наследи Светата обител от стария игумен Борис, който беше принуден да напусне поста, след като го уличиха в непристойно поведение. Сега обаче липсва официално обяснение за рокадата.

Наскоро приключи реставрирането на стенописите в църквата на манастира, а в момента тече мащабен ремонт в двора и изграждане на отводнителна система. 

„Изненадан съм. Аз не очаквам нищо, защото не съм мислил за това, което ми се дава – то е една огромна отговорност ”. Така отговори на въпрос на TrafficNews.bg новият игумен на Бачковския манастир. Той призна, че не е запознат с дейността на манастира и го е гледал досега само отвън. Сега научава, че стенописите са реставрирани и че в двора тече мащабен ремонт.

„Ние сме монаси и не принадлежим на себе си. Това значи, че чувствата, които имаме, трябва да си останат между нас и Бога в нашите молитви”, заяви досегашният игумен архимандрит Симон.

Какво казаха старият и новият игумен, както и реакцията на вярващите - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: