Министърът на отбраната: Има риск за националната сигурност, няма пряка заплаха

Димитър Стоянов коментира обявената мобилизация в Русия

21.09.2022 12:41 1664 0
Министърът на отбраната: Има риск за националната сигурност, няма пряка заплаха

Има риск за националната сигурност, няма пряка заплаха. Това заяви на брифинг военният министър Димитър Стоянов.

"Мобилизация в Русия води до ужесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговия край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха - няма. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност", поясни министър Стоянов. “Всеки един горещ конфликт, като този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне от потока от бежанци, с използването на икономически средства, това води до влияние на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените", допълни още той.

 По време на редовното заседание на Министерски съвет днес са приети 3 документа, свързани с Министерство на отбраната: безвъзмездно  предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16. 

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 хил. граждани, обясни Стоянов първият документ.

"Вторият е от изключителна важност за Министерство на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата , която ги покрива е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

Изпрати новина