Близо 17 000 медицински сестри трябва да започнат работа у нас, за да бъде адекватно здравеопазването, което получаваме. Липсващите лични лекари са над 1000. Данните са на Съвета за икономически анализи към правителството. 

„Недостигът на медицински сестри много трудно може да се компенсира. Образователната система не успява да посрещне напускането на кадри. Преодоляването на недостига изисква инвестиции в човешки капитал, ясно приоритизиране на висшето образование, възстановяване на репутацията на професията, подобряване на условията на труд, както и нивото на заплащане”, коментира икономистът и член на Съвета за икономически анализи към МС доц. Ралица Симеонова-Ганева.

По думите ѝ ще бъдат необходими между 10 и 30 години, за да се реши проблемът с недостига на медицински сестри. „Той е хроничен, вече сме изправени пред невъзможност да се справим, ако не вземем решение и не приложим стратегии за развитието на човешките ресурси в сектора”, подчерта доц. Ганева за Нова.

За да останат медицинските специалисти в България, икономистът поясни, че трябва конкурентно заплащане, тъй като в момента повечето медицински сестри получават под средната заплата за страната. „Това изобщо не съответства на тяхната натовареност и отговорности”, категоричен е представителят на Съвета за икономически анализи към МС.