Местни жители се обявиха против преграждането и застрояването на култовия полуостров „Германката“  в местността Буджака край Созопол. Те алармираха за опасността във  Фейсбук. Ето какво се казва в поста в социалната мрежа:

„Днес са били поставени строителни заграждения, с които се предотвратява достъпа до целия полуостров, водещ към митичната скала „Германката“ край Созопол. Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени! Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически остава само за частно ползване.“

В пределите му е поставена информационна табела, от която става ясно, че бъдещия строеж там ще бъде изпълнен от „Херсонес“ ЕООД. Бърза справка в Търговския регистър показва, че дружеството се представлява от Петър Димитров - име, което не се свързва с местния бизнес. Първата регистрация на дружеството е от началото на тази година. Според видната от табелата информация на въпросния терен ще бъдат изградени две вили, пише Дарик.

Според легендата името на уникално красивият полуостров идва от нещастен случай с германка от ГДР през 60-те години, която била завлечена от вълните, докато се любувала на скалите и морето.