Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова определи като несъстоятелни критиките към новия закона за Сметната палата, които предстои да бъдат гледани на второ четене. Според нея упреците на сегашния председател напалатата Лидия Руменова защитават статукво, което е работело за разпределяне на огромен бюрократичен апарат по квотно партиен, а по професионален принцип.

Новият закон за Сметната палата ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма за тази година. Това обяви по-рано днес председателят на одитната институция Лидия Руменова. По думите й основният риск за изпълнението на програмата е моделът, който се предлага - ръководството на Сметната палата да бъде тричленка, да се състои само от председател и заместници. Руменова отбеляза, че този модел е работил година и половина и е показал, че е неработещ. СП трябва да осъществи над 400 одитни доклада през 2015 г., това означава, че те трябва да бъдат разгледани само от двама души, председателят е статист в одитния процес, той няма отношение към оперативната одитна дейност, посочи тя. Лидия Руменова отбеляза, че новият закон предвижда вече да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 милиона лева. По думите й така от задачите на палатата ще отпаднат 161 одита. 

Менда Стоянова категорично отхвърли критиките по 5 основни пункта, заявени по-рано днес от Руменова, която бе избрана за шеф на Сметната палата от Тройната коалиция – БСП, ДПС и Атака в 42-рия парламент. В новия закон има ясно изградена структура, която е за всеки един доклад. Тя включва професионални директори в 4 дирекции по видове одити и решенията по докладите се вземат от ръководителя на екипа, началника на отдела и директора на съответната одит на дирекция, посочи Стоянова.

В момента 9-те члена на Сметната палата разглеждат всеки един одитен доклад, независимо от неговата специфика, и са компетентни по всичко. Това е замяна на професионализма с непрофесионализъм, категорична е Менда Стоянова.

Тя каза, че за БСП е срещу новия закон, тъй като правят всичко възможно да запазят назначените от  централите на БСП, ДПС и "Атака" партийни "калинки" и определи критиките като "неистов плач". Дори в момента бил обявен конкурс със занижени критерии за 30 външни одитори.  След промените  в Сметната палата ще работят  само професионалисти. Освен това четиримата профилирани директори ще правят отделни анализи и решения за разликата от деветимата, които са компетентни по всичко, каза още Менда Стоянова. 

Проектозаконът мина на първо четене преди Коледа, очаква се по-следващата седмица да се гледа в окончателен вид в зала.

TrafficNews.bg