Кафява мечка от седмици тормози великотърновското село Пушево. Местните хора се оплакват, че дивото животно редовно влиза в домовете им.

Един от тях – Иван Иванов, е видял мечката изправена на оградата на двора му. Подумите му изправена е около 170 см. Разкъсан диван, обърнат грил, счупена стълба са поразиите в съседните дворове. Кафявата мечка е забелязана и в съседни села. Хората са поставили капани.

„Ловуването с капани е вид лов. Независимо, че са капани и не е огнестрелно оръжие”, каза инж. Йордан Бобонков, директор на Държавно горско стопанство „Болярка” – Велико Търново пред БТВ.

инж. Цветелин Миланов, директор на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

„Говорим за защитен вид, който не е обект на лов. Ефикасно нещо са репелентите, електропастирите, подплашвашите средства”, уточни инж. Цветелин Миланов, директор на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

Очаква се днес капаните да бъдат премахнати. Комисия ще прецени допустимите способи за отблъскването на дивото животно. Според специалистите мечката, ппредпочела селото като дестинация за набавяне на храна преди зимата, е около 2-годишна.