Изпълнителна агенция (ИА) „Автомобилна администрация" засилва контрола на нерегламентираните превози на пътници и товари по време на коледните и новогодишните празници, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Съвместно с Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция по приходите (НАП) започват проверки в различни райони на страната и по граничните пунктове.

Съвместният контрол с органите на МВР започва от утре, като са предвидени дежурства в курортите във връзка със студентския празник. Проверките преди коледните и новогодишните празници ще се осъществяват в различни интервали от време в отделните териториални структури на ИА „Автомобилна администрация".

От началото на годината досега при контрол на пътя са констатирани 174 случая на нерегламентиран превоз на пътници и товари, от които 75 са за леки автомобили, шест на автобуси и 93 на товарни автомобили. За установените нарушения са съставени актове и са приложени принудителни административни мерки. Предвидените санкции в Закона за автомобилните превози са глоба от 2000 лв. и спиране от движение на превозното средство за срок до 12 месеца, чрез изземане на регистрационните табели и документите на автомобила.

Проверките на леките автомобили се осъществяват съвместно с МВР и други компетентни институции, тъй като инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" нямат законови правомощия да извършват самостоятелен контрол на леки автомобили, с изключение на таксиметровите, обясниха от транспортното министерство.

От вчера започна третият етап от акция „Зима", като ще се проверява техническата изправност на автомобили и фаровете. От МВР напомниха на шофьорите, че моторните превозни средства трябва да се движат с включени светлини през деня.