Отношенията на Русия със Северна Корея достигнаха "качествено ново и стратегическо" ниво, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Пхенян, предаде Франс прес, като се позова на руски държавни медии.

Лавров пристигна вчера на двудневно посещение в Северна Корея, след като миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи визита в Русия, в рамките на която се срещна с руския президент Владимир Путин.

"След тази историческа среща можем да кажем с увереност, че отношенията (между Русия и Северна Корея) достигнаха качествено ново и стратегическо ниво", е каза Лавров на севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи, предават руски новинарски агенции.

Очаква се с разговорите на Лавров със севернокорейски представители да бъде подготвена почвата за бъдещо посещение в КНДР на Владимир Путин.

Вчера Лавров приветства подкрепата, която Северна Корея оказва на Русия във връзка с конфликта в Украйна.

"Ценим много вашата принципна и недвусмислена подкрепа за действията на Русия в рамките на специалната военна операция в Украйна", каза руският външен министър, цитиран от новинарската агенция РИА Новости.