Дете, не може да бъде лекувано заради силна резистентност към антибиотици. То обаче е в добро състояние, а на този етап лечение с антибиотик не се налага. Това каза д-р Ангел Атанасов пред Нова телевизия. 

Резистентността към подобни медикаменти става все по-често срещана. Причината е масовата употреба на антибиотик както в медицината, така и в други сфери като козметичната. Освен това нови антибиотици на пазара няма от години.  "Антибиотик се използва често и в други сфери, бактериите се учат как да оцелеят", каза доц. д-р Ангел Кунчев. 

Резистентност към лечението на бактериите ешерихия коли, която предизвиква 90% от инфекциите на пикочните пътища и стафилококи - отговорна за обикновените инфекции, на високо ниво също има. 

"Най-честата грешка е, че се използва антибиотик там, където не може да помогне", допълни Кунчев. По думите му сме на прага да не можем да лекуваме елементарни инфекции. Практика е и самолечението с този вид медикаменти. 

Когато обаче имаме предписано лечение от лекар, е важно също да не го спираме на своя глава. "Не трябва да се спира лечението дори и да се чувствате добре. Ако приемате дадени лекарства, като антибиотиците, които се вземат в определен час, масово пациентите спират на 3-4 ден, щом се почувстват добре. Така бактерията продължава да живее", допълни доцентът.