Бившият спортен министър Красен Кралев даде брифинг, на който отрече обвиненията на говорителя на служебния Антон Кутев, че програмата за изпълнение на младежки дейности се печелят милиони и отиват в едно и също лице.

"Националната програма за изпълнение на младежки дейности е насочена към младите хора. Повиши се активността на младите хора. Тази програма съществува от второто правителство на господин Борисов. Програмата е прозрачна и ясна. Всички победителите са били показвани публично. Всичко това, което беше казано са манипулации", заяви Кралев. 

"През 2021-а се реализират 50 проекта на стойност 5 млн. лева. 23 от Неправителствените организации се занимават със спортна дейност, а 27 са фондации с нестопанска цел. Критериите, по които работим са създадени от първия служебен кабинет от министър Дашева. Всяка година кандидатстват между 150 и 200 организации. Има конкуренция. Нормално е различни от НПО да са по-добри от другите, защото могат да пишат по-добре проекти", даде информация за програмата бившият спортен министър. 

"На 40 000 лева средно излиза на проект. Всичките проекти са изнесени на страницата на спортното министерство. Защо служебното правителство дава за пример федерацията по ММА. Явно защото Станислав Недков е по-активен в гражданската си позиция. Не може да се дават манипулативно факти. Спортът помага на младите хора и срещу всички зависимости", допълни Кралев.

"Това е един от най-прозрачните програми. Има участници, които печелят по два - три пъти, но всичките те са добри в писането на проекти и успяват да изпълняват задълженията към тях. Средната стойност на тези проекти е между 30 и 50 хил. лева. Това са четири различни теми, няма как всички да са еднакви. Не сме избирали сдруженията по партийна принадлежност. Дъщерята на Антон Кутев, която е част от НПО също е получила финансиране по тази програма", каза още Кралев.

"Постоянно разпитват мои служители в министерството. Антон Кутев присъства на разпитите постоянно. Десетки кашони с документи бяха изнесени и нищо не могат да намерят, защото няма никакви нарушения. Спортът има нужда от активна администрация. Атакувахте една от най-успешните ни програми", завърши Кралев.