"Тези хора са обещали пари, които по никакъв начин не могат да гарантират. Този начин на действие се прави постоянно. Защо 5 млрд. само през АПИ излизат извън бюджетирането. Това е лоша бюджетна практика и създава корупционна среда. Сигурно е възможно да се манипулират търгове и да се извършват престъпление. От доста време насам говорим, че тук трябва да се намеси прокуратурата. Това правителство няма да стигне до извличането на бюджета. Тези пари трябваше да са заложени в бюджета на държавата. Не е ясно дали актуализацията ще мине, но те ще покрият тежки кризисни мерки. Разходите на АПИ не са от тежките мерки. Голяма част от фирмите са си свършили работата и е редно те да си получат парите. Проблемът е обаче, че една група хора са измамили фирмите. Моля за съдействие фирмите, които си искат парите, да се обърнат към тези, които им ги дължат. Излишъците няма как да бъдат изчислени в друго време освен през декември", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев

"В АПИ има бюджет за текущ ремонт и поддръжка и бюджет за АМ "Хемус". За АМ "Хемус" се отпускат пари целево, които не могат да се използват за друго. За текущ ремонт и поддръжка АПИ разполага с 382 млн. лева, но за 2021 г. на различни фирми по договори са дължими 1.5 млрд. Беше ми интересно как те са си вадили собствени средства, за да изпълнят задачите, които са им дадени. Ние не можем да дадем гаранция, че ще има излишъци в бюджета. Ние знаем как се е плащало. Някои фирми се опитват да ни атакуват, защото знаят, че ние сме временно правителство. Темата е текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Договорите са обществени поръчки и са спечелени на търг. Тези фирми очакват да получат 1.5 млрд. В края на годината ако има излишъци и с министерски постановления от новото правителство могат да дойдат парите. Във всички области се работи по различни пътища. Аз поисках милиард и половина, но когато няма възможности се отпускат 100 млн. Не сме получили все още никакви пари и нямаме план на кои ще платим. Ние сме говорили с тези фирми и те ще продължават да се надяват на излишъци от бюджета. Годината е непредсказуема. Никой не може да каже в началото на годината колко ще бъде излишъкът. Ние заварихме готови договори и няма какво да направим", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройствата Виолета Комитова.

"Ние ще направим така, че тези ремонти да бъдат завършени. Няма да се спират пътищата от обществена значимост. В момента търсим вариант как да осигурим осигурителните системи и еластичните огради, за да могат пътищата да се ползват", заявиха още от министерството на регионалното развитие и благоустройствата.