Днес е ден на силния български дух и на истинско единение. Това заяви от двореца на царете на Царевец кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той припомни историческите събития от 1908 г. и ролята на Търново, където цар Фердинанд обявява независимостта.

Способни ли сме днес да се обединяваме около каузи или се потапяме в злободневие и политическо единоборство, обърна се към струпалите се на празника кандидати за парламента Панов.„

Стига вече разделение между българи и българи, породено от политически егоцентризъм. Съединението прави силата - този надпис не случайно нашите предци в далечната 1911 г. за първи път поставят на читалище надежда и няколко десетилетия по-късно той се пренася на НС в столицата.

Нека си върнем нормалността в общуването, в отношенията, нормалността в държавата. Нека се обединяваме около каузи и ценности, дължим го не само на предците си, дължим го на нашите деца, на всички българи, за да сме свободни не къде да е, да сме свободни в душите си", каза Даниел Панов. Той призова от Царевец всички, които тръгват по пътя на политиката, да се закълнат в бъдещето на България.