"Най-хубавите и елитни училища в града са в нашия район, с най-качествените деца. Искаме да чуем младите хора какво очакват от нас, какви намерения имат за своето бъдеще. Да им помогнем с каквото можем, да им дадем приятелски съвет, да им пожелаем попътен вятър". Това споделил кметът на пловдивския район “Северен”  Ральо Ралев  пред абитуриентите от юбилейния 25-випуск на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери". Според районната администрация срещата била по актуални за младото поколение теми като: бъдещите им житейски планове, къде смятат да продължат образованието си, към какви професии са се ориентирали, биха ли останали да живеят в България, какво трябва да се промени в системата, за да остават младите хора в страната ни.

Репотер на TtrafficNews.bg потърси зрелостници от елитната гимназия, за да разбере от тях какво се е случило на срещата. Как юбилейният набор на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" отпразнува бала си вижте ТУК.

По думите на абитуриентите, след като ги поздравил за завършването, Ралев обяснил как район Северен е силно развит индустриално и ще се развива още повече в областта на IT сектора. На въпроса дали са имали думата да споделят своите впечатления и проблеми, повечето се усмихнали и замълчали многозначително.

„Той прояви интерес колко от нас ще продължат образованието си в чужбина и колко ще останат в България. Зарадва се, че втората група има превес, но не попита за причините”, разказа млада пловдивчанка.

Според нейн съученик на въпросите „как ще аргументира призива си да останат в България” и „как ще се компенсира по-високата заплата в чужбина”, Ральо Ралев отговорил, че тук ги очаква по-добър социален живот.

„Да, там ще получавате повече пари, но няма да имате тукашната социална среда”, заявил Ралев.

Как мислите дали е успял да ги убеди да останат?