Кметът Иван Тотев ще подпише два записа на заповеди, с които ще стартира финансирането на големия Транспортен проект на Пловдив. На утрешната сесия Общинският съвет трябва да го упълномощи да постави парафа си под финансовите документи, с които общината ще получи заем в размер на 15 милиона лева за реализирането на проекта. Предстои зграждане на 48 километра велоалеи, като амбицията на градската власт е  Пловдив да бъде градът с най-добре регулирана велоалейна мрежа в България.Проектът  „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 и съфинансирана от ЕФРР.

 380 дни е срокът за изпълнение, като 150 от тях са предвидени за изготвяне на работни проекти.Ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи, а 11 километра вече съществуващи алеи за велосипедисти на бул. „България” и Гребната база ще бъдат рехабилитирани. Проектът включва преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална сигнализация, връзки между маршрутите, паркоместа, антипаркинг елементи, 690 велостоянки по протежение на цялата територия и др. необходими компоненти.До 60-65 км ще достигнат велоалеите в града с реализирането на общинските проекти за реконструкцията на бул. „Руски”, „Коматевско шосе” и изграждането на бул. „Северен”.

Велопроектът е част от концепцията на Пловдив за намаляване на вредните емисии и осигуряване на допълнителни възможности за предвижване в града, което от своя страна минимализира задръстванията, предоставя нови възможности за по-лесен, по-удобен, по-здравословен и евтин транспорт, допълни кметът и изрази надеждата си, че след създаване на условия ще се промени и културата при използването на този вид транспорт.

Крайният срок за приключване на големия транспортен проект е  2015 г. Освен изграждането на велоалеите, в него са включени система за управление на градския транспорт, въвеждане на електронно таксуване, изграждане на интелигентни светофарни уредби на 50 кръстовища и център за управление на трафика.

TrafficNews.bg