През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за цял месец. Това заяви пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев. Той предупреди, че има повишен риск от локални наводнения.

"Валежите започнаха още снощи. За последните около 12 часа. Най-големи валежни количества има в крайните югозападни райони и в централните части на Западна България, като тези количества са в стойности между 30 и 50 литра на квадратен метър, което е приблизително една месечна норма. Тоест за една нощ падна толкова, колкото обикновено вали за цял месец. Благодарение на тези валежи, именно в Западна България до обяд, заради продължаващите валежи, е възможно на места да има повишаване на речните нива, което може да предизвика локални наводнения", посочи Матев.

По думите му почти над цялата страна ще вали. "Но колкото и да има опасност от тези валежи, те по-скоро ще имат полезен ефект върху нас. Защото сушата е доста задълбочена. Сериозни валежи не сме имали. Заради високите температури още от юли месец. Положението със земеделските култури не е добро. Сега тези валежи ще подобрят значително влагозапасите в почвата. Ще позволят на есенициите да се развият и да встъпят в зимен покой с един запас от влага", подчерта той.