Основната заплата на депутатите нараства до 3807 лв., след като от НСИ обявиха, че през декември средното възнаграждение в обществения сектор е 1269 лева.

Както вече знаете народните представители взимат по три средни заплати за последния месец от тримесечието. Затова основната заплата на депутатите нараства с 288 лв. спрямо предходното тримесечие.

Председателите на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв.

Заплатите на председателя на парламента и на премиера стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Президентът ще взима занапред 7614 лв.

Това обаче са само основните им заплати, към които има клас за прослужено време, както и други добавки.

Всеки месец например депутатите получават допълнителни средства за участие в комисии и за секретарки и експерти. Така че заплатите им вероятно са с около 1000 лв. по-високи.

Освен че възнаграждението на държавния глава се получава, като се удвои депутатското, той взима и по 1,6% за всяка прослужена година отгоре, а Румен Радев има 35 години стаж в армията, т.е. трябва да получава още 56% отгоре. Това прави над 11 бона общо.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, върху която му се начислява по 1% за всяка прослужена година. Ще взима занапред над 8 хил. лева.

Високи заплати получават и шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите.

Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектор "Енергетика", която за декември е 1888 лева.

Вчера от НСИ публикуваха и в кои сфери се получават най-високите, а и най-ниските трудови възнаграждения у нас.

Най-високите заплати: IT секторът – 2788 лева, застрахователите. А най-ниските?Интересен тренд: Държавните заплати растат по-бързо от тези при частниците

Най-високите:
- "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2788 лева;
- "Финансови и застрахователни дейности" - 1933 лева;
- "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1888 лева.

Най-нископлатените:
- "Хотелиерство и ресторантьорство" - 705 лева;
- "Други дейности" - 833 лева;
- "Строителство" - 901 лева.