"Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ ще се проведе от 9 август, но не по-късно от 12 август, КЕВР ще се произнесе с решение на предложението на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с 60%", това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг.

Той уточни, че към момента не може да се промени тази цена съществено и поясни, че ще бъдат направени проверки на всички документи на заявлението на "Булгаргаз". 

"Нашите правомощия са в две насоки - да проверим дали заявлението в съответствие с дългосрочен договор, в случая единствено с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство", обясни шефът на регулатора.

Иванов разясни, че изключително тежката ситуация с цените на природния газ активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират, че общественият доставчик "Булгаргаз" на принципа на минимални разходи за доставки на природния газ ще осигури тези количества за регулирания пазар. 

Той прогнозира, че днес ръководството на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, за да се потърсят последващи действия, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ. Особено важно е да се въведе максимално бързо експлоатацията на интерконектора Комотини - Стара Загора, тъй като това ще доведе до намаляване на цената на природния газ - първото от доста месеци насам.

Той обяви, че няма информация за възобновяване на разговорите с "Газпром".

"На 1 юли влязоха в сила както на електрическата, така и на топлинната енергия, като тези цени ще се запазят поне до 1 януари следващата година", каза Иванов и призова да се направят дългосрочни договори за доставки на природен газ, които ще доведат до спокойствие на битовите и небитовите потребители.

"В този месец има сегмент втечнен природен газ - цената е безспорно по-висока от тази на дългосрочните договори на природен газ. Щях да съм много благодарен, ако това, което каза г-жа Лена Бориславова можеше да се сбъдне - но не може. Няма държава, която да може да си доставя газ по този начин на 3-4 пъти по-евтини цени", посочи още председателят на КЕВР.

Освен това Иван Иванов прогнозира, че няма да се върви към възобновяване на доставките на "Газпром".