Служителите на Пътната полиция от днес няма да спират на пътя шофьорите, превишили скоростта, обяви на пресконференция днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Това е една от мерките за нова организация на контрол на пътя, която цели да ограничи до минимум прекия контакт между шофьори и проверяващи, и да намали корупцията.

Санкциите за скорост ще се извършват на база снимки със стационарните камери, които са 25 в цялата страна и мобилните устройства, общо 148. При установено нарушение с мобилна камера, провинилият се водач няма да бъде спиран, за да му се състави акт на място, а ще бъде призован по общия административен ред, да се яви в районното по местоживеене, цитира "Дневник". 

Пътната полиция ще продължи да разчита и на камерите, монтирани по кръстовищата, за да налага санкции за минаване на червено. Останалите нарушения на пътя – неизползване на колан, говорене по телефон и т.н. ще се проверяват само по т.нар. метод за широкообхватен контрол, като ще участват поне два патрулни автомобила и всички действия ще се заснемат. Местата за провеждане на подобни акции ще се обявяват на сайтовете на регионалните дирекции на МВР.

Записите, направени по време на операциите, ще се съхраняват 1 месец, след което ще се унищожават, увери вътрешният министър. Към момента в 400 коли на полицията има GPS системи за контрол на местоположението, а до средата на декември ще се оборудват още 2500. Търсят се и средства за монтиране на видеокамери във всички 450 автомобила на КАТ.

Ще се направят постъпки парите, нужни за оборудването на патрулките, да дойдат от гаранционния фонд на застрахователи, в който от всяка полица се отделят пари и част от средствата се полагат на МВР. Финансиране ще се търси  и от фонда за безопасност на движението. Вучков обясни, че ръководството на МВР си дава срок от два месеца, за да прецени дали новата организация е ефективна. "Новата форма, не значи че не трябва да се спазва закона. Административно-наказателната дейност продължава да си функционира", уточни министърът.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пък работи с депутати от ГЕРБ по промени в Закона за движение по пътищата. Очаква се до 2 седмици да се предложат промени в нужните текстове, които да позволят отново нарушенията с мобилни камери да се санкционират с електронен фиш. "Това решава на 80% проблема с корупцията", посочи вътрешният министър.

Другата новост от днес е, че служителите на охранителна полиция няма да имат право да налагат санкции по Закона за движение по пътищата. Те няма да имат и право да спират коли, освен в рамките на специализирани акции дори и тогава обаче няма да глобяват за пътни нарушения. Ако пред очите на служители от охранителна полиция водач мине на червено, те няма да го спират, а глобяването можело да стане с докладна записка, на базата на който, водачът ще бъде призоваване в районното, за да бъде санкциониран.

Министърът обясни как хората да разберат дали полицаят, който ги проверява на пътя, има това право. "Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи "Пътна полиция". Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис "Пътна полиция". Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер", посочи Вучков.

По новата организация на работа на пътната полиция е работено шест дни, каза министърът. Всички заповеди, на които се базира те ще бъдат качени на сайта на МВР, обеща министър Вучков.
До спешните мерки за ограничаване на корупцията в КАТ се стигна, след като миналата седмица премиерът се възмути клипа, на който бе записано как пътен полицаи прибира пари от шофьор. 

TrafficNews.bg